In het boek 'Garten der Götter', dat hij vorig jaar van zijn broer kreeg - en waarin verteld wordt wat je allemaal uit de natuur kan halen om te eten - staat ook een artikel over hoe zelf kappertjes in te maken.
Wanneer hij zoiets leest komt altijd de bioloog in hem naar boven en wil hij het ook wel eens uitproberen. Zo ook een aantal weken geleden met de eerste kappertjes. Ik sta daar altijd heel sceptisch tegenover en vertrouw die dingen allemaal niet zo goed al moet ik meestal achteraf wel toegeven dat het een goed idee was.
De 'kappertjesplant' is een plant die in de landen rond de Middellandse zee groeit en waar wondermooie bloemen aan komen. Wij hadden die bloemen in onze beginjaren hier in Zakynthos al ontdekt en hebben ze altijd bewonderd en er vele foto's van genomen. Toen we uit dat boek vernamen dat ook van die plant de kappertjes afkomstig zijn vielen we compleet uit de lucht. Geen wonder dat kappertjes zo duur zijn nu we weten hoe ze groeien en hoeveel werk het vraagt alvorens ze op het bord terecht komen.
Wanneer de knoppen van de bloemen nog heel klein zijn moeten ze geplukt worden en omdat ze zo klein zijn duurt het een hele tijd voor je een portie bij elkaar hebt. De plant heeft ook gemene doornen en het is dus oppassen geblazen voor je handen bij het plukken.
En dan kan het inmaken beginnen. De bloemknopjes moeten eerst 'ontgiften' waarbij gassen vrijkomen en daarvoor moeten ze onder water gezet worden. Hiervoor wordt best een lege waterfles gebruikt en die hebben we hier meer dan genoeg met dit warme weer. De fles mag niet tot bovenaan met de kappertjes worden gevuld want ze zwellen door het water dat ze in zich opnemen. Het water mag wel tot bovenaan komen en de stop best losjes op de fles leggen zodat het overtollig water dat door de gisting omhoog komt, uit de fles kan lopen.
Om de dag moet het water ververst worden en na vijf à zes dagen is het ontgiftingsproces afgerond en als het goed is hebben de kappertjes dan hun kenmerkende witte vlekjes. Dan wordt het water er afgegoten en moeten ze in de zon - of in de oven - drogen tot ze gerimpeld zijn. In ons geval drogen we ze in de zon want die hebben we hier in overvloed. Ze mogen niet te lang drogen want dan worden ze taai.
Dan kunnen ze in de bokaaltjes gedaan worden, voor de helft met azijn gevuld en bijgevuld met water, waarna ze een week of vier later op ons Grieks slaatje verschijnen.
Als ik eerlijk moet zijn dan moet ik toegeven dat ik van het eerste bokaaltje kappertjes dat mijn man ingemaakt heeft nog niet geproefd heb want ik ben geen liefhebber van de smaak van kappertjes. Deze avond staat een Grieks slaatje op het menu en ik ben vast van plan om er toch ook enkele op mijn slaatje te leggen.
Ondertussen is hij thuis gekomen met zijn voorraad en zijn de bloemknopjes gewassen en kunnen ze in de fles. Over een paar weken proeven we dan het resultaat van zijn werk op ons bord...
De 'Capparis Spinosa' of kappertjesplant met bloemen en bloemknopjes
De prachtige bloemen van de kappertjesplant
Een deel van de gewassen bloemknopjes die deze namiddag geplukt zijn
Kappertjes uit ons eerste bokaaltje van enkele weken geleden
Ons Grieks slaatje met daarop onze kappertjes