Voor het eerst zijn wij in deze periode hier en de vergelijking met het weer hou je niet voor mogelijk. In België heeft het gevroren en er zou sneeuw komen in de Ardennen, wij hebben volop zon en om tien uur was het al 18°. Daarbij hebben wij sinds deze middag wel zware wind maar dat belette ons niet om op ons terras van onze middaglunch te genieten.
Vanaf morgen staat er volgens de voorspellingen bijna iedere dag regen op het programma voor de komende 7 dagen.
Vandaag is het Sinterklaas en uitzonderlijk zijn de geschenkjes voor de kleinkinderen via de bank gegaan. We kregen al berichtjes en foto's wat de goede Sint gebracht heeft.
Ook in Griekenland wordt Sinterklaas gevierd en men kent hem onder de naam Agios Nikolaos, al zal er van echt vieren ook hier dit jaar door corona geen sprake zijn.
Even vertellen wat ik op het internet vond en wat men hier zegt over de goede Heilige man:
Voor veel Zakynthianen zou de Sint Nikolaasdag die op 6 december wordt gevierd waarschijnlijk het begin zijn van de kerstvieringen. Wat de vissers onder de eilandbewoners betreft, op deze dag zouden de meesten hun schepen versierd hebben ter nagedachtenis aan hun patroonheilige, aangezien hij de beschermer is van alle zeelieden. Hij is ook de patroonheilige van de marine hier op het eiland.
Tradities:
Hun boten waren verlicht met decoraties van blauw en wit licht. Zelfs vandaag de dag nog maken boten deel uit van de Zakynthische kerstversieringen.
Volgens de overlevering zijn de kleren van Agios Nikolaos doordrenkt met pekel, zijn baard druipt altijd van zeewater en zijn gezicht is bedekt met transpiratie omdat hij stormen heeft bestreden om zinkende schepen te bereiken en mannen te redden van de verdrinkingsdood.
Geschiedenis van Agios Nikolaos of Sint Nikolaas:
Mensen met het Grieks-orthodoxe geloof vieren op 6 december Sint Nikolaasdag. Hoewel er veel heiligen zijn die Nikolaas heten is de eerste en meest algemeen gevraagde voorbidding, Sint Nikolaas van Myra, de Wonderwerker en Bisschop. Dit is dezelfde Sint Nikolaas die in de rest van de wereld bekend werd als de kerstman, maar hij is niet die kerstman.
Nee, deze Nikolaas werd geboren in de stad Patara, die nu in het zuidoosten van Turkije te vinden zou zijn.
Sint Nikolaas werd in het jaar 270 na Christus geboren uit rijke ouders. Hij was op jonge leeftijd erg betrokken bij de kerk en nam altijd de vasten op woensdag en vrijdag in acht. Zijn ouders stierven als gevolg van een wijdverspreide infectieziekte. Hierdoor bleef Nikolaas als wees achter bij zijn oom, ook wel Nikolaas genaamd, die de bisschop van Patara was. Zijn oom Nikolaas leidde hem op en wijdde hem later tot het heilige priesterschap. Nadat hij van de rijkdom van zijn ouders had geërfd, schonk hij genereuze geschenken aan mensen in nood.
Vóór 313 na Christus was het in het Romeinse rijk illegaal om christen te zijn, ook al waren duizenden burgers christen. De keizer Diocletianus, die liet zien dat hij niet zou afzien van zijn geloof, zette Sint Nikolaas gevangen vanwege zijn geloof. Hij werd uiteindelijk vrijgelaten toen Constantijn aan de macht was gekomen. Tegen 325 na Christus was Sint Nikolaas bisschop Nikolaas van de stad Myra geworden.
In 325 na Christus riep Constantijn - die keizer van het Romeinse Rijk was - op tot een bijeenkomst van de bisschoppen van het Rijk om samen te komen en de kwesties te bespreken waarmee de christenen werden geconfronteerd. Tijdens deze bijeenkomst presenteerde de eerste ketter van de kerk - Arius - zijn visie op de theologie van de kerk. Sint Nikolaas in zijn verontwaardiging luisterend naar zijn geloof dat geschonden werd, sloeg de spreker Arius neer. Omdat het illegaal was om iemand te slaan in aanwezigheid van de keizer, werd Sint Nikolaas ontdaan van zijn bisschopsgewaad en in de gevangenis geworpen.
Sint Nikolaas had berouw voor zijn daden gedurende de nacht, maar kwam nog steeds niet terug op zijn mening. Hij kreeg later bezoek van Christus en de Theotokos die hem zowel een omophorion - wat de bisschop over zijn schouders draagt - als het evangelie gaven. Bij het lezen van de evangeliën gedurende de rest van de nacht gebeurde er een wonder. Hij zat niet meer in zijn boeien en was verkleed als bisschop. Toen Constantijn hem de volgende ochtend kwam bezoeken merkte hij op wat er was gebeurd en liet hij hem vrij.
Een verhaal dat teruggaat was, dat een man die ooit rijk was, het grootste deel van zijn fortuin had verloren. Deze man had drie dochters in de buurt van de huwelijksleeftijd, maar kon geen bruidsschat - of Prika - aanbieden zoals het in het Grieks bekend is. De Prika die ze nodig hebben om met goede mannen te kunnen trouwen.
De man was bang dat zijn dochters slaven zouden worden. Bij het horen van de benarde situatie van de man die hij kende, kwam Sint Nikolaas 's nachts in het geheim bij hem thuis en gooide een zak met goud door het raam, op de een of andere manier zou het in een schoen of kous belanden.
Mysterieus genoeg deed hij dit voordat elke dochter zou trouwen. Op de avond van de poging van de laatste dochter zag de vader wie de geheime donor was, het was niemand minder dan Sint Nikolaas. Hoewel het mysterie werd ontdekt, smeekte Sint Nikolaas de man om niemand te vertellen wat hij had gedaan.
Sint Nikolaas of niet, hij wordt wereldwijd sterk gehouden in het christelijk geloof. In Zakynthos dragen veel kerken zijn naam. Heel vaak is er een kerk te zien in een haven met de naam Agios Nikolaos erop geschreven.
Zes december is een feestdag en allen die naar hem vernoemd zijn, Nikos, Nikolaos, Nicole en meer, zullen hun naamdag hebben en hem eren tijdens een groot feest.
Alleen zal het echte feesten er dit jaar niet bij zijn voor hen...