Na een paar dagen rondtoeren op het eiland gaan we vandaag de stad en de haven bezichtigen. Onze dochter en haar gezinnetje willen wat souvenirtjes kopen en wij hebben ook een reden om de stad te bezoeken.
Op 3 september werd aan het Solomosplein namelijk een standbeeld onthuld van de Belg Andreas Vesalius. Het stond hier uitgebreid in alle kranten en we willen dat standbeeld wel eens bekijken.
Het voorontwerp in gietsteen van het levensgrote monument werd in 2013 in Antwerpen aan een wetenschappelijk publiek getoond in het bijzijn van de kunstenaar Mevr. Pascale Pollier. De Universiteit Antwerpen is medesponsor van het monument dat in Zakynthos onthuld werd door onder andere de Belgische professor Dr. Joke Denekens van de UA.
Andreas Vesalius werd 500 jaar geleden op 31 december 1514 in België geboren als Andries Van Wesele. Later zette hij zijn naam om in het latijn en dat werd dan Andreas Vesalius. Hij was arts en één van de grondleggers van de menselijke anatomie. Hij wordt wereldwijd nog steeds beschouwd als de auteur van één van de meest invloedrijke boeken over de menselijke lichaamsopbouw. Hij staat vaak vermeld als dé grondlegger van de moderne anatomie.
De nationale bank van België plaatste in 1957 een portret van hem op een bankbiljet van 5.000 frank dat tot 1971 gedrukt werd.
In 2005 ging België op zoek naar ' De Grootste Belg'. Bij de uiteindelijke verkiezing eindigde hij in Vlaanderen op de zesde plaats.
Hij kwam in Zakynthos terecht doordat het schip waarmee hij reisde tijdens een zware storm voor de kust van het eiland - ter hoogte van Laganas - schipbreuk leed. Hij overleed er op 15 oktober 1564 vermoedelijk aan scheurbuik en werd - zo zegt men - begraven in de Santa Maria del Gracia kerk in het centrum van Zakynthos. Bij de zware aardbeving van 1953 werd de kerk en de ganse omgeving totaal verwoest. Later is dan op die plaats de nieuwe stad herrezen. Men vermoed dat de plaats van de voormalige kerk gelegen is, deels onder een huidig appartementsgebouw en deels onder een kruispunt en een onverharde parking.
Er zouden ondertussen opgravingsplannen opgestart zijn naar het graf van Andreas Vesalius. Archeologen van Kreta zouden met speciale archeologische apparatuur op zoek gaan naar de plaats waar de bewuste kerk precies heeft gestaan in de hoop zo het skelet van Andreas Vesalius te kunnen vinden.
Er is hier in Zakynthos ook een straat naar hem vernoemd, de 'Odos Andre Vezal' die in Laganas gelegen is en dat is niet zover van ons huisje. Aan het strand van Laganas - vlakbij de meest toeristische buurt - staat reeds langer een monument ter ere van hem.
We wandelen langs de haven naar het Solomosplein en vinden daar het standbeeld van onze beroemde landgenoot. Natuurlijk nemen we foto's, het gebeurt immers niet elke dag dat we zover van huis een standbeeld van een landgenoot tegenkomen.
Via het Solomosplein komen we in de winkelstraat en kunnen onze gasten op zoek gaan naar souvenirs. Daar krijg je dorst van en we zetten ons dus op een terrasje voor een verfrissing... frappe voor de vrouwen en Mythos voor de mannen. Onze kleine poppemie krijgt een lekker ijsje.
Daarna wandelen we terug naar de haven om de grote boten en jachten te bekijken die daar aangemeerd liggen. Een supergrote zeilboot uit Luxemburg heeft ook weer de weg naar Zakynthos gevonden. In het begin van het toeristisch seizoen lag hij hier ook aangemeerd evenals vorig jaar in de zomer. Dan keren we terug huiswaarts.
Na het avondeten passen wij op onze kleindochter terwijl onze dochter en haar man naar Laganas fietsen. Boven de bergen zien we donkere wolken komen en het voorspelde onweer komt dichterbij. Wanneer onze fietsers thuiskomen vertellen ze dat de lokale bevolking van een winkeltje hen gewaarschuwd heeft voor heel zwaar onweer. En inderdaad breekt het na een tijdje in volle hevigheid los. Het is een prachtig schouwspel van lichtflitsen en bliksemslangen tussen de wolken tegen de gitzwarte hemel.
We blijven al de tijd op ons terras zitten om naar het mooie natuurfenomeen te kijken want zoiets zien we in België niet met de hoge bebouwing daar.
Het monument van Vesalius en de wegwijzer
Onze landgenoot Andreas Vesalius
De havenboulevard... en een houten boot uit Engeland
Een supergrote zeilboot uit Luxemburg... en een catamaran