Zaterdag zijn we voor het eerst te voet gegaan tot bij de taverne van onze vrienden en de terugweg verliep vlot, de paar dagen rust hebben ons goed gedaan.
Even na onze thuiskomst kwamen onze huisbaas en zijn vrouw aangereden, ze brachten nog enkele kruidenplanten mee voor onze tuin. Onze huisbaas had zijn vrouw verteld dat mijn man iedere dag in de tuin werkt en dat die er nu zo mooi bijstaat. In onze ogen is hij echter nog lang niet zo mooi als we willen en er is nog heel wat werk in te doen.
Daarna moesten we met hen meegaan naar hun huis en daar werd een bord op tafel gezet met een Grieks slaatje, alsook Tzatziki, kaas en brood. Onze huisbaas haalde zijn fles Tsipouro boven en we hebben nog tot 22.00 gezellig samen gezeten. Veel hebben wij niet meer kunnen eten want we waren niet lang daarvoor bij de taverne langs geweest.
Zijn vrouw had gehoord dat wij haar man enkele dagen geleden 's middags uitgenodigd hadden voor de lunch. Hij was maar alleen in zijn huis en wij hadden meer dan genoeg, het was dus een kleine moeite voor ons om hem erbij te vragen.
Ze nodigden ons uit om 's anderendaags rond het middaguur samen met hen aan hun tafel aan te schuiven voor een maaltijd en we hebben hun uitnodiging aangenomen.
We zijn zondagmiddag zoals gepland naar beneden gegaan waar we verwelkomt werden aan de gedekte tafel en al heel snel werd het eten opgediend. Een bord met een Griekse slaatje, kleine gekookte courgettes, een pasta van gebakken en gepureerde aubergines en gebakken sardientjes van de plaatselijke vissers met bijhorende mosterdsaus. De groenten hadden ze de avond ervoor in hun tuin beneden ons afgeplukt.
Met nog wat brood erbij hebben wij lekker gesmuld, zo leren wij nu de echte Griekse keuken kennen die we niet in de tavernes vinden en het eten bevalt ons wel.
Ik kreeg meteen de bereidingswijze van alles mee zodat ik het thuis ook kan uitproberen. Daarna werden er nog wat peertjes afgeplukt en samen met een soort nectarines zorgden ze voor een lekker dessert, verser kon het niet zijn.
Na het eten hebben we nog gezellig zitten praten tot het tijd was om terug naar boven te gaan, we weten dat onze huisbaas in de namiddag zijn rust neemt en die gunnen we hem. Wij hebben ons op ons terras gezet en genoten van al het mooie en de rust om ons heen. Tijdens het rusten konden we allerlei lekkere geuren ruiken die ons uit de keuken onder ons tegemoet kwamen, de vrouw des huizes was duidelijk nog druk bezig.
Op het moment dat ik met onze avondmaaltijd wilde beginnen, kwamen onze onderburen bij ons aan met een schotel vol lekker geurend eten. Daar kwamen de verleidelijke geuren die namiddag vandaan. Onze huisbaas vroeg of we de overige pruimen van de boom wilden plukken omdat ze massaal beginnen afvallen en of ik er voor hen confituur van wilde maken.
Die middag toen hij bij ons had meegegeten heb ik hem een bokaaltje van mijn pas gemaakte confituur meegegeven en hij vertelde dat zijn vrouw hem zo lekker vindt, dat zij hem met de lepel aan het eten was. Natuurlijk wil ik dat voor hen doen, zij hebben ons al zo erg verwend met lekker eten dat ik blij ben om iets terug te kunnen doen.
Dan gingen ze terug naar hun huis en konden wij genieten van hun groenteschotel, die niet alleen lekker was maar er ook heel mooi uitzag. De groenten waren allemaal gevuld met een rijstbereiding, tomaten, paprika, aubergine en gevulde bloemen van courgettes met daarbij nog aardappelpartjes. Het smaakte heerlijk en het werd ons nogmaals duidelijk hoeveel geluk wij hebben met onze huisbazen.
Na het eten maakte ik nog een Griekse koffie om na te genieten van een geslaagde dag.
Na het eten maakte ik nog een Griekse koffie om na te genieten van een geslaagde dag.
De volgende keer is het onze beurt om hen uit te nodigen, misschien kook ik dan wel iets Belgisch voor hen...
Vandaag ben ik enkele uren zoet geweest met confituur voor hen te maken, de pruimen zijn goed besteedt en zij kunnen naar hartenlust confituur gaan smeren. We hebben gezien dat de eerste vijgen ook al rijp zijn, ze hebben een mooie donkerblauwe kleur en binnenkort ga ik voor het eerst vijgenconfituur maken, benieuwd wat dat wordt...
De schotel met gevulde groenten, vers uit de tuin
Even van dichtbij bekijken
Hier maak ik een Griekse koffie
Klaar om te drinken
Geen opmerkingen:
Een reactie posten