Hij werd in 1547 op Zakynthos geboren als zoon van rijke ouders maar na hun dood gaf hij zijn erfenis aan zijn broer en ging in het klooster van Strofades, een groep van twee eilanden 44 km. zuid - zuid-oost van Zakynthos.
In 1577 werd hij aartsbisschop van Egina maar 2 jaar later gaf hij zijn ambt op en trok zich wegens gezondheidsredenen terug in het klooster van Anafonitria op Zakynthos.
Er bestaat een legende die het volgende zegt: Op een regenachtige avond kwam een wanhopige man naar het klooster en vroeg om hulp. Deze man had net een moord gepleegd en zoals de monnik ontdekte, door voortdurende vragen, had deze man de broer van Dionysios gedood en de familie van de overledene jaagde op hem.
Ondanks de bitterheid en zijn klaagzang bood Dionysios onderdak aan de moordenaar en hielp hem zelfs om het eiland te ontvluchten om zijn leven te redden omdat hij, zoals hij zei, een andere misdaad wilde voorkomen. Lokale traditie bevestigt dat de moordenaar later terugkeerde en een monnik werd in hetzelfde klooster van Anafonitria. Dit verhaal raakte zeker het hart van de Zakynthianen, Dionysios werd vaak bezocht door mensen die wilden bekennen of om advies wilden vragen.
Hij stierf op 17 december 1622 op 75-jarige leeftijd. Volgens zijn testament werd hij begraven in de kerk van Agios Georgios in Strofades, waar hij tot priester werd gewijd. Drie jaar later, toen hij werd opgegraven, werd zijn lichaam intact gevonden en wordt hij sindsdien als heilige vereerd.
In 1716 werden de relieken echter overgebracht naar Zakynthos en deze translatie wordt jaarlijks op 24 augustus gevierd. Hier op het eiland wordt hun beschermheer ook nog eens gevierd op 17 december, zijn sterfdag.
Sinds zijn overbrenging naar Zakynthos rust zijn lichaam - nog altijd intact - hier in de St. Dionysioskerk aan de haven waar vele pelgrims hem nog ieder jaar komen begroeten. Sommige Grieken gaan nog iedere dag naar de kerk om zijn kist even aan te raken. Toen wij enkele jaren geleden met onze familie uit Duitsland een bezoek brachten aan de kerk, hebben wij zijn lichaam - dat in een glazen kist ligt - kunnen zien.
Elk jaar zijn in Zakynthos vieringen en er is een optocht waarbij de kist met zijn overblijfselen - rechtop gehouden - door de stad gedragen wordt. Er wordt verteld dat massa's mensen dan achter zijn kist aanlopen, maar dat hebben wij zelf nog niet kunnen vaststellen want wij zijn geen liefhebbers om naar grote evenementen te gaan en blijven liever weg van die drukte.
's Avonds is er aan de haven ook een groot vuurwerk terwijl de aanwezige veerboten dan allemaal luid beginnen toeteren.
In 2014 wilden we met ons twee vanop een redelijk grote afstand naar het prachtig schouwspel gaan kijken en reden met de auto tot aan het water bij Argassi. Maar zelfs daar was niet meer door te geraken van de mensen die er al vanaf 's middags hun auto hadden geparkeerd om toch maar een plaatsje te vinden.
We zijn dan maar terug naar huis gereden en sindsdien hebben we de ganse feestelijkheden aan ons voorbij laten gaan. Wanneer we 's avonds het vuurwerk hoorden knallen konden we vanuit onze tuin het schouwspel in de verte bekijken.
Nu we hier in Marathia hogerop wonen zijn we benieuwd of we deze avond het vuurwerk beter kunnen zien, er zijn hier geen bomen voor ons die het zicht voor een deel belemmeren.
In de feestweek is er ook gedurende verschillende dagen een grote markt met kraampjes waar allerlei snuisterijen, kleding, schoenen, handtassen en veel parfums verkocht worden, voor het overgrote deel allemaal namaak. Dat hebben we zelf met onze eigen ogen kunnen zien, toen we jaren geleden een bezoek brachten aan die markt.
De verkopers zijn bijna allemaal Roma zigeuners en toen we bleven stilstaan bij de parfums en make-up van een wereldbekend merk, merkten we dat het voor zéér weinig geld aangeboden werd. Omdat mijn man toen nog in het management van de firma werkzaam was, wisten we meteen dat het namaak was, het was ook duidelijk aan de verpakkingen te zien.
De Roma-vrouw vertelde ons dadelijk in haar beste Engels dat het om het echte merk ging. Mijn man zei dat het namaak was maar ze bleef volhouden dat het echt was, tot mijn man haar vertelde dat hij bij de firma werkte en daarna gaf ze toe dat het om namaak ging. Het kleinste kind kan weten dat je daar die echte parfum niet voor vijf euro kan kopen terwijl men die in de winkels tien keer meer betaald.
De markt staat overal op de parkings rond de scheepswerf en de haven, ieder vrij plaatsje wordt ingenomen door de kraampjes. Dit jaar zijn ze al héél vroeg begonnen met het opstellen ervan. Toen wij op 7 augustus ons adres gingen laten veranderen stond er al materiaal klaar om op te stellen op de parking waar wij altijd onze auto achterlaten. De eigenaars van de boten die daar vlakbij liggen klaagden het aan dat ze 15 dagen vroeger begonnen dan de vorige jaren.
Voor ons was het een teken om niet meer naar de stad te gaan tot de feestelijkheden voorbij zijn en de kraampjes weer afgebroken zijn. Ik heb ergens gelezen dat de marktkramers tonnen afval achterlaten en het afval is al zo'n groot probleem op het eiland...
Rechts de St. Dionysioskerk met links de kerktoren
De sarcofaag waarin de kist van de Heilige Dionysios rust
De geopende sarcofaag
De kist met het lichaam van de Heilige Dionysios
Men draagt de kist rechtop tijdens de optocht door de stad
Geen opmerkingen:
Een reactie posten