Wandelen ... en verder alleen maar puur genieten

Pagina's

zondag 10 september 2017

10 september 2017 - Wilde druiven in Loucha

September is de maand dat de druiven rijp zijn en zoals ieder jaar willen we ook nu even gaan kijken of de druifjes die in Loucha zomaar in het wild groeien ook al rijp zijn.
In de tuinen of velden van de mensen zullen we nooit druiven of enig ander fruit afplukken. We respecteren altijd wat van anderen is. Maar diegene die in het wild groeien en die anders gewoon rotten omdat niemand ze daar plukt, vinden we wel zonde om zomaar te laten hangen. Ze zijn dan ook nog eens lekker zoet door de zon en hebben geen pesticiden gehad, wat wil je nog meer.
Om bij de druiven te komen moeten we een stukje wandelen en met een temperatuur van 29° is dat zalig om doen.

In de voormiddag rijden we richting Loucha en meestal nemen we de weg via Lithakia en Kiliomenos. Vandaag stel ik voor om eens via Macherado en Agia Marina te rijden, een heel rustige weg met toch wel steile stukken en veel bochten, maar door de prachtige natuur. Wanneer we bijna in het dorp aankomen vinden we een geschikt plaatsje naast de weg waar we de auto veilig kunnen achterlaten.
We zien het pad waarlangs de druifjes hangen beneden ons liggen en even verder loopt een smal weggetje binnendoor naar het dorp. Van daaruit gaan we op zoek naar de druiven.
Hier in Loucha is het altijd even mooi en rustig, geen enkel geluid te horen, het lijkt wel alsof de volumeknop op nul is gezet.

Onderweg naar de druiven zien we op vele plaatsen massa's druiventrossen die in de zon liggen te drogen. Terwijl we voorbij wandelen ruiken we de typisch zoete geur ervan en over enige tijd zijn dit de rozijnen waar Zakynthos voor gekend is. Na de winter kopen we op de boerenmarkt beslist weer onze voorraad rozijnen, het is heerlijk op Griekse Yoghurt en op ijsjes.
We zien enkele mensen die op hun veld aan het werken zijn en zeggen vriendelijk goedendag.
Bij de druiven gekomen plukken we een aantal trossen, er hangen er nog veel meer maar we nemen alleen maar mee wat we kunnen opeten de komende dagen. Daarna maken we rechts ommekeer en op de terugweg nemen we een ander pad dat ook terug naar de asfaltbaan zou moeten leiden.
Het pad is langer dan we dachten en loopt in de andere richting dan waar onze auto staat. Dat betekent dat we langer dan verwacht over de asfaltweg zullen moeten lopen, maar we hebben tijd genoeg en het is heel rustig op deze weg.
Bij de auto gekomen rijden we via Kiliomenos en Lithakia terug naar huis.

Thuis gekomen worden de druifjes gewassen en op een schaal gelegd. Daar kunnen we weer een tijdje van smullen...
We nemen een verfrissend bad en genieten nog wat op ons terras tot het bijna tijd is voor het avondeten. Dan rijden we via Kalamaki naar Taverne Kanalos want we hebben beiden zin in een lekkere 'Chef Salad'. Om via de asfaltweg bij de taverne te geraken moeten we omrijden langs een heel smalle weg. Langs die weg zien we de overblijfselen van een oud kerkje waar we enkele weken geleden naar op zoek gingen maar toen niet gevonden hadden. Dat weten we dus ook weer voor een volgende keer.
Onze Chef Salad smaakt weer heel lekker en daarna krijgen we nog een bord fruit van het huis. Er ligt lekkere zoete Galia-meloen op en jawel... druiven.
Na het eten rijden we naar huis, dit was waarschijnlijk ons laatste bezoek aan de taverne voor dit jaar...

Druifjes drogen voor rozijnen in open lucht...

...of onder een plastic zeil

Deze tros druiven kunnen we toch niet laten hangen

De geplukte druiven, gewassen en klaar om op te eten






Geen opmerkingen: