Reeds enkele dagen voor de verwoestende aardbeving waren er verschillende schokken te voelen en ontstond er paniek bij de mensen. Op 12 augustus 1953, om 11.20 volgde dan een zware schok van 7.2 op de schaal van Richter, die Zakynthos en nog enkele andere Ionische eilanden in de omgeving trof. Het epicentrum lag tussen Zakynthos en Kefalonia, daardoor werd vooral het noorden van Zakynthos het ergste getroffen. Zakynthos-stad werd volledig verwoest, niet alleen door de aardbeving, maar ook door branden en explosies als gevolg van de aardbeving.
Op Zakynthos, Kefalonia en Ithaka kwamen 871 mensen om, er vielen 1690 gewonden en meer dan 145.000 mensen werden in één klap dakloos. In totaal waren er 120 schokken waarbij Zakynthos voor 70% verwoest werd. De Griekse regering verklaarde het eiland onbewoonbaar. Kefalonia en Ithaka lagen bijna volledig plat.
Sinds 1953 worden de gebouwen op Zakynthos gebouwd onder strenge voorwaarden. Men bouwt de huizen op een speciale manier, nooit aan elkaar vast en van gewapend beton. Deze solide bouw is bestand tegen 'normale' aardbevingen. De huizen zullen pas instorten bij een aardbeving die het hele eiland van de kaart doet verdwijnen. Gelukkig wordt een ramp van zo'n omvang niet verwacht.
Ons is gezegd dat ons huisje bestand is tot 11 op de Richterschaal, achteraf vertelde iemand me dat het om een paar cijfers minder zou gaan.
Twee jaar geleden waren er in Kefalonia nog 2 aardbevingen van 6.0 en 6.1, die daar heel wat schade aangericht hebben en waardoor Zakynthos ook beefde. Vorig jaar was Lefkas aan de beurt met een kracht van 7.1, er vielen daar toen zelfs 2 doden.
Seismologen houden de verhoogde activiteiten nauwlettend in de gaten, maar zien nog geen redenen om alarm te slaan. Toch maken de mensen zich zorgen. Zij spreken van een domino-effect op de 'Griekse boog'. Een breuklijn die van de Ionische eilanden, langs Kreta naar de Dodecanesos loopt. Langs die gehele breuklijn zou de ene aardbeving weer een nieuwe veroorzaken.
Er zijn vlakbij Zakynthos ook nog regelmatig aardbevingen, de zwaarste sinds wij in 2010 ons huisje gekocht hebben, had een kracht van 5.1. Toen wij een tijdje later in ons huisje aankwamen, waren er in de keukenkasten enkele tassen - die op elkaar gestapeld waren - omgevallen. De glazen waren naar voor opgeschoven, zodat ze op vallen stonden toen ik de kastdeuren opende.
Sindsdien nemen we onze voorzorgen wanneer we terug naar België vertrekken. Ik bind de handvatten van de glazenkast samen, zodat de deuren niet open kunnen wanneer de glazen er tegenaan schuiven. De tassen die op elkaar staan worden van elkaar gehaald en verdeeld over de stapels borden. De tv wordt neergelegd op de tv-tafel, wat niet zo moeilijk is met die platte schermen van tegenwoordig.
Die bescherming werkt natuurlijk alleen maar wanneer we in België zijn, wanneer we ons hier bevinden nemen we het risico. Het zou geen zicht zijn om dagelijks te leven in een huis waar de tv neerligt en de kastdeuren dichtgebonden zijn.
Sinds de zware Tsunami van 2004 in Thailand, is men in Griekenland begonnen met de bouw van een eigen Tsunami-alarm systeem. Het zou een waarschuwing moeten geven als een grote golf een Grieks eiland of het vasteland van Griekenland nadert. Gelukkig is zo'n verwoestende tsunami zoals in Azië in 2004, niet voor de hand liggend in Griekenland.
Ik mag hopen dat ze het met dat laatste bij het rechte eind hebben. Al meerdere keren heb ik eraan gedacht dat bij een tsunami ons huisje ook hopeloos verloren zou zijn, het ligt maar op ongeveer 7 à 10 meter boven de zeespiegel. Laten we maar positief blijven en ten volle genieten van de schoonheid van de natuur en het prachtige weer...
Na de aardbeving van 1953
Een herinnering aan de aardbeving van 1953
Geen opmerkingen:
Een reactie posten