In de voormiddag krijg ik van onze Belgische vrienden een bericht dat met hen alles in orde is en ze om vier uur in de nacht konden terugkeren naar hun huisje, een hele geruststelling om dat te horen.
Terwijl we 's middags aan de koffietafel zitten beslissen we om een uitstap te maken naar Gyri en Loucha. Omdat we vrezen dat het met de brand in Lithakia geen goed idee is om er langs daar naartoe te rijden, nemen we de weg via Macherado en Agia Marina naar boven.
We komen nu via de andere kant in Gyri aan en moeten met de auto door de heel smalle straatjes van het dorp, wat we eigenlijk niet zo graag doen omdat we de rust in het dorpje niet willen verstoren. We wandelen wat rond en rijden dan verder naar Loucha, eveneens een mooi klein dorpje dat hier vlakbij ligt.
We parkeren de auto aan de overkant van de grote taverne langs de weg en wandelen terug tot aan de kiosk. Naast de kiosk nemen we het smalle paadje dat naar beneden in het dorp gaat. Bij het vroegere Café Loucha gekomen, halen we met elkaar herinneringen op aan de mooie momenten die we hier hadden. We vinden het allen doodjammer dat het gesloten is, het hek rond het terras vertoont al tekenen van verval.
We rijden terug via Kiliomenos en nemen de weg richting Lagopodo, mijn schoonzus wil nog iets kopen in het klooster daar. Helaas voor haar vernemen we dat het door haar gezochte handwerk pas in de wintermaanden opnieuw wordt gemaakt en nu niet meer in voorraad is. Ontgoocheld keren we terug naar de auto.
Op weg hier naartoe herinnerde ik me opeens dat hier vlakbij het Grampsas wijnhuis moet zijn. Omdat onze mannen graag wijn lusten vinden ze het een goed idee om er even langs te rijden. We volgen de wegwijzers en komen op een heel rustige plaats terecht tussen de velden, olijf- en wijngaarden.
Bij het binnenkomen vragen we of het past om het te bezichtigen en we horen dat er over een half uurtje een rondleiding start. Op de vraag of we ook wijn willen proeven zeggen we niet neen en krijgen een prijslijst met enkele mogelijke proeverijen. Daar staan ook de verkoopprijzen van alle wijnen op, heel handig dat we op voorhand kunnen zien wat een mogelijke aankoop gaat kosten.
We kiezen voor het proeven van vier wijnen met snacks erbij voor de prijs van vijf euro per persoon. Op een gezellig plekje nemen we plaats aan een tafeltje voor vier en dan komt de man met een schaal met verschillende kazen en broodsoorten. Dat ziet er heel lekker uit en wanneer daar nog een beetje wijn bijkomt zal het beslist zijn geld waard zijn.
Dan brengt de man de wijnen en geeft uitleg over de vier verschillende soorten, waarna hij er voor ons allen een klein beetje van inschenkt. Behalve eentje vallen ze heel goed in onze smaak en we besluiten om de drie andere te kopen.
Tijdens het proeven is er een volle bus met toeristen gestopt die allen de rondleiding willen volgen. Daarom vertellen we aan de man dat we nu alleen wijn willen kopen en volgend jaar nog eens langskomen voor een rondleiding. Hij begrijpt dat we de rondleiding niet samen met zo'n grote groep willen volgen.
We bestellen zes stuks van de iets goedkopere prijs en één fles van twee duurdere wijnen. Er is een zoete rosé wijn die we niet geproefd hebben maar waarvan ik wel een fles wil kopen omdat ik heel af en toe wel eens een glaasje van die soort lust. Helaas is mijn keuze er niet en ter compensatie geeft de man ons een fles extra van de goedkopere soort die we gekozen hebben, die fles krijgen we van het huis.
Met onze voorraad gaan we naar de auto en rijden huiswaarts. Alweer een zeer geslaagde dag en we zijn het er allemaal over eens dat dit een aan te bevelen wijnhuis is om te bezoeken. Heel vriendelijke mensen die goede informatie over de wijnen geven en het proeven met een hapje erbij is een pluspunt.
Ons vorige bezoek aan een wijnhuis - enkele jaren geleden bezochten we Callinico - was niet zo geslaagd. We kregen geen rondleiding en moesten zelf maar wat rondkijken, waardoor we geen informatie over het wijnproces en de wijn- en druivensoorten kregen. We hadden dan ook geen enkel idee waarvoor al die ketels en apparatuur moesten dienen.
Grampsas Winery voldoet zeker aan onze verwachtingen en een rondleiding staat voor volgend jaar beslist op onze planning...
Gyri met zijn smalle straatjes
Oude huizen worden gerenoveerd
Ook Loucha heeft oude huisjes
En nog eens Loucha
De druiven voor de zoete aperitiefwijn liggen in de zon te drogen
Gezellige plekjes om wijn te proeven
En nog een gezellig plekje
Onze hapjes voor bij het wijnproeven
De bar
Hier worden de wijnen gemaakt
Onze voorraad
Geen opmerkingen:
Een reactie posten